Sülübey Mh. 144 Cd. No:85 Cevher Apt. D:1 ISPARTA
tr

Yaşlılık Danışmanlığı

Yaşlılık Danışmanlığı

Yaşlanmak ileri yaşlara ulaşabilmek aslında bir  şansdır. Ancak bu şans geçen yıllarla birlikte ruhumuza ve bedenimize nasıl baktığımızla ilgilidir. Yaşam her insana eşit şartlar sunmuyor ne yazık. Bazılarımız çok ağır imtihanlardan geçmiş olabiliyoruz yaşam boyunca.Toplumun sağlığını etkileyen etmenler üzerine Dünya Sağlık Örgütü uzmanlarınca  yapılan bir araştırmada; yaşam şeklinin sağlığı %53 oranında etkilediği , genetik özelliklerimizin %21, sağlık hizmetinin  %16, çevrenin  % 10 olarak etkilediği bulunmuştur. Aktif ve sağlıklı yaşlanmanın ekonomik, sosyal, çevresel  bir çok belirleyicisi olmasına karşın; aktif ve sağlıklı yaş alma ve yaşam sürme önemli ölçüde de  elimizdedir. Şartlar ne denli zor olursa olsun ruhumuz ve bedenimize nasıl baktığımız ile de ilgilidir.

Yaş almış olmak bir başarıdır. Bireyler olarak yaşamımızı  mümkün olduğu kadar uzun süre başkalarına bağımlı olmadan, aktif ve bağımsız olarak sürdürmek,  tercihimizdir. Alıştığımız çevre ve evlerimizde yaşamak isteriz. Aktif ve sağlıklı yaşlanma ortak arzumuzdur. Yaşam süresinin uzunluğu, biyolojik ve zihinsel sağlık, bilişsel, sosyal yeterlilik ve üretkenlik, kişisel kontrol, yaşamdan zevk alma, kültürel, ekonomik ve manevi açıdan toplumsal yaşama  katılım aktif ve  sağlıklı yaşlanmanın göstergelerindendir.

Yaşın ilerlemesi fiziksel, sosyal, ekonomik, psikolojik, vb. pek çok değişikliği beraberinde getirmektedir.Çocuklar evlenmiş evden ayrılmış ,hayat arkadaşları vefat etmiş olabilir. Bu değişiklikler de yaşlı bireylerin gündelik yaşamlarını sürdürme kabiliyetlerinin ve toplumsal rollerinin genç yaşlara göre farklılaşmasına neden olmaktadır.Yaşlanma ile birlikte organ sistemlerinin rezerv kapasitelerinde, vücut içi dengenin sağlanması ve dış çevredeki değişikliklere adaptasyonu , çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinde, stres cevap kapasitesinde azalma ortaya çıkabilmekte, bedensel ve ruhsal kırılganlık artmaktadır. Yaşlılık dönemi bir çok yönü ile uyum  sürecidir. Yaşlı danışmanlığı bireylere aktif ve sağlıklı yaşlanma konusunda rehberlik ederken;  çevresel faktörlere uyum sağlayabilme yeteneğinde, stres cevap kapasitesinde azalma ile ortaya çıkan sorunlarla başetmede destek sunmaktadır. Uyum  yeteneğini ve yaşam kalitesini yükseltme, yaşamdan doyum alma motivasyonunu artırma yaşlı psikolojik danışmanlığının amaçları arasındadır. Yaşamın her döneminde karşılaştığımız ruhsal ve bedensel sorunların yaşlıya özgü yaşanma biçimlerini de dikkate alarak, dönemin özellikleri ve kişinin biricikliğini gözden kaçırmadan çözmeye yardım ve rehberlik etmek yaşlı psikolojik danışmanının görevleri arasındadır.

Modern hayatın getirisi olan çekirdek aile modeli ve hızlı yaşam şartlarıyla mücadele süreci birçok bireyin anne babalarıyla yaşlılık yıllarında yeteri kadar ilgilenememelerine sebep olmaktadır.Kültürel değerlerimiz yaşlılara hürmet edilmesini yüceltmektedir.Bir çok dünya medeniyetlerine göre ülkemiz bu konuda yaşlılarımıza gereken değerin verilmesi ,ihtiyaçlarının karşılanması bakım ve sağaltım hizmetleriyle öne çıkmaktadır.

Yaşlılık Danışmanlığı nelerle ilgilenir?

Yaşlılıkta meydana gelen Kayıplar,
– Stresler, krizler,
– Maddi ve sosyal yaşamda kısıtlılık
– Eşin veya yakın kaybı
– Gelecekle ilgili endişeler,
– Çocukların evden ayrılması,
– Yalnızlık veya yalnız kalma korkusu
– Hastalık,
– Fiziksel gücün azalması,
– Duyu kaybı,
– Emeklilik( Toplumsal statüdeki değişiklikler; uyum ve ruhsal sorunlar ortaya çıkarabimektedir).

– Depresyon, ( umutsuzluk, isteksizlik, ….. )
– Özgüven kaybı
– Kaygı bozukluğu,
– Fobiler,
– Sosyal izalsyon
– Ölüm korku ve kaygısı
– Uyum sorunları;  vb. gibi konularla ilgilenmektedir.

Çiçek için güneş ve su ne ise aile içinde sevgi odur. Henüz vakit varken sevginizi gösteriniz.
Whatsapp
Müşteri Temsilcisi
Müşteri Temsilcisi
Merhaba!
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
1