Aile ve Çift Terapisi

Hızlı ve zorlayıcı yeni yaşam şartları sadece Türkiye de değil tüm dünyada “aile ve evlilik – çift terapisin” gittikçe daha çok ihtiyaç haline gelmesine sebep oldu. Aile ve çift terapisi, aileyi meydana getiren bireyler (anne, baba, çocuklar bazen büyük ebeveynler) ya da çiftler arasındaki problemli alanların çalışıldığı değişim ve uyum sağlandığı bir psikoterapi sürecidir.
Aileyi oluşturan bireylerin birbirleri ile ve diğer insanlarla kurdukları ilişkiler ruh sağlıkları açısından çok önemlidir. Her ailede zaman zaman yanlış anlaşılmalar iletişim problemleri yaşanabilir. Bireylerin kendilerine çok normal gelen bir davranışı diğer aile bireyi için kabul edilmeyen bir durum olabilir. Bu da ilişkiyi ve aile içi uyumu olumsuz etkiler. Aile ve çift terapisinde amaç aile ve çiftler arasında yaşanan sıkıntılı süreçlerin ele alınarak bir başka deyişle birbirlerine batan yönlerinin törpülenmesi sağlıklı yönde değişim ve gelişimin sağlanmasıdır. Evlilik aynı gemide yolculuk gibidir. Taraflardan biri gemiyi batırmaya çalışırsa aynı gemide kendisinin de olduğunu unutmamalıdır. Terapist aileyi oluşturan bireylerin her birinin problemlerini ayrı ayrı çalışarak aile bireylerinin birbirlerine yardımcı olabilecekleri yapıcı yollar bulmalarını hedefler bu terapilere katılan bireyler bu süreçte kendileri ve diğerleri hakkında daha fazla şey öğrenmektedirler. Siyaha ya da beyaza talip olmak yerine gride buluşmayı öğrenerek sadece o an değil uzun süreli problem çözme becerilerini geliştirirler. Bu süreçten geçen bireyler aile içi iletişim başta olmak üzere genel iletişim becerilerini geliştirerek toplum içinde daha uyumlu ve psikolojik doyum elde etmiş olurlar.
Kimler Yararlanabilir?
Eş ve aile ilişkilerinde problem yaşayan herkes bu terapiden yararlanabilir.
Tüm psikiyatrik ve psikolojik bozukluklarda diğer terapi yaklaşımlarıyla birlikte kullanılabilir.
Çift ilişkileri
Evlilik problemleri
Boşanma
Çocuk, ergen ve yetişkin ruh sağlığı
Çocuk ve ergenlerde davranış bozukluğu ve okul problemleri
Yeme bozuklukları
Alkol ve madde kullanımı
Kronik fiziksel rahatsızlıklarla
Yas, kayıp ve travmalar
Duygusal istismar, ihmal ve şiddet
Aile yaşamında değişiklikler (iş değişikliği, taşınma vb.)
Anksiyete ve depresyonu da içeren duygusal bozukluklar
Ebeveynlik becerileri
Üvey bireyi bulunan aileler destek.
Psikoseksüel zorluklar
Evlat edinme, üvey ebeveyn/çocuk ilişkileri
Kendine zarar verici davranış
Travma sonrası çocuklara, gençlere ve yetişkinlere destek
Göç eden ailelere destek
İş stresi
Ekonomik problemler
Aile ve çift terapileri bazen tüm aile bireylerinin katılımıyla bazen de teker teker aile bireyleriyle özel seanslar halinde çalışılarak yapılır.